Op hun achttiende verjaardag besluiten drie Jo’s, een drieling, dat het belangrijk is om in de wereld iets te betekenen. Ze hebben grote, maar onduidelijke idealen. Ze verlaten het ouderlijk huis en trekken de wijde wereld in. De eerste wordt wereldverbeteraar, de tweede multimiljonair, de derde een gespierde avonturier en womanizer. Hun tochten maken hen niet gelukkig of tevreden. Het lijkt alsof ze met veel omwegen naar huis terugkeren. In de sfeer van de epische reeksen Heimat en La meglio gioventù is de roman De omwegen een breed geschilderd familieverhaal van een naoorlogs gezin waarin te veel ongezegd is gebleven. Jeroen Theunissen brengt onvergetelijke personages die op zoek gaan naar een goed leven, naar zichzelf en naar een manier om zich verbonden te voelen. Met veel gevoel voor menselijkheid beschrijft Theunissen hun niet zelden tragikomische lotgevallen, zodat De omwegen uitgroeit tot een kroniek van onze tijd.
Recencie(s): De hoofdstukken in de vierde roman van de Vlaamse schrijver (1977) springen van jaartal op jaartal. De leden van een Belgische familie – vader een zich van socialisme tot nationalisme ontwikkelende politicus, moeder een vrouw in de schaduw – worden gevolgd. Een drieling, drie zoons van wie de namen met Jo beginnen, staat in 1994, op hun achttiende jaar gereed om de wereld in te trekken. Ieder op zijn manier de mislukking tegemoet. Er is een intellectuele, compromisloze wereldverbeteraar; een wordt in Amerika multimiljonair en een is een van land naar land voort reizende vrijheidslievende avonturier. Via omwegen komen zij uiteindelijk weer terug in België, waar de vader, die een vreselijk geheim met zich
meedraagt, zijn nadagen als politicus beleeft en de moeder in coma ligt. Personages uit de periferie van de familie worden belicht; incestueuze betrekkingen hebben gevolgen. Een breed vertelde familieroman; het vertelplezier spat er vanaf. Een intrigerend werk, ook stilistisch bijzonder, met een ongewone zeggingskracht.Jos Radstake (source: Bol.com)